Калій хлористий гранульований, MOP K60
Опис від продавця
Вноситься під більшість культур різними способами. Краще за все вносити калій восени під зяблеву оранку. При впровадженні інтенсивних технологій оптимальний ефект дає локальне внесення при посіві й проведення підживлення у невеликих дозах. Рекомендується для внесення під більшість зернових, олійних, цукрових і волокнистих культур з високою потребою у калії і малочутливих до хлору, а також щорічного підживлення ґрунтів для підтримки вмісту калію на оптимальному рівні. Ефективність калію краще проявляється на бідних калієм дерново-підзолистих ґрунтах легкого гранулометричного складу і торф’яних ґрунтах. На чорноземі калій використовується переважно під культури, які засвоюють багато калію і натрію – соняшник, цукровий буряк, картопля, коренеплоди, овочі тощо. На каштанових і сіроземних ґрунтах калій використовують в залежності від культури, технології вирощування і вмісту калію у ґрунті. Під чутливі до калію культури можна вносити калій восени, щоб хлор вимився у більш глибокі шари ґрунту. Фізіологічно кисле добриво. При взаємодії з ґрунтовим поглинаючим комплексом проявляється підкислюючий вплив на ґрунтовий розчин, особливо у кислих ґрунтах. В результаті обмінних реакцій у ґрунті утворюється соляна кислота. Тому на кислих ґрунтах ефективність калійних добрив знижується. У той же час фізіологічна кислотність нижча, ніж у амонійних добривах і проявляється лише при тривалому застосуванні високих доз під культури, які виносять багато калію з ґрунту. У ґрунті іон калію швидко вступає у взаємодію з колоїдними частинками ґрунту за типом фізико-хімічного (обмінного) і необмінного поглинання. Поглинання калію ґрунтом практично закінчується протягом доби після внесення калійних добрив, отже, майже не залежить від тривалості часового проміжку між заробкою та посівом. В результаті рухливість калію у ґрунті і ймовірність його вимивання знижується. Калій добре доступний для рослин, а коефіцієнт його використання достатньо високий – до 70%. Хлорид калію має добрі фізичні властивості, малогігроскопічний, не злежується, легко розсіюється, добре розчинний у воді.