Ризобофіт - препарат бульбочкових бактерій бобових культур
Опис від продавця
Препарат призначено для передпосівної обробки насіння бобових культур. Використання препарату дає змогу поліпшити умови живлення бобових завдяки фіксації атмосферного азоту; підвищити врожай зерна та зеленої маси; збільшити вміст білка в рослинах. Використання РИЗОБОФІТУ забезпечує економію (20-35%) мінеральних добрив; за бактеризації сої врожайність підвищується на 2,4¬9,3 ц/га (12,6-61,6 %), а вміст білка та жиру в зерні зростає відповідно на 24,9 і 22,9 %. РИЗОБОФІТ виготовляють для кожної бобової культури окремо, оскільки певні види бульбочкових бактерій утворюють бульбочки і фіксують азот лише на коренях рослини-господаря. Препарат для сої випускається в двох формах - рідкій та порошкоподібній. Спосіб застосування: препарат використовується для передпосівної інокуляції насіння шляхом механізованої або ручної обробки посівного матеріалу. Бактеризація посівного матеріалу Ризобофітом рідкої форми проводиться в день посіву, оброблення насіння напередодні - за 1-2 дні до сівби - допускається тільки у разі роботи з препаратом порошкоподібної форми. Порошкоподібна форма Ризобофіту - препаративна форма, більш стійка до прояву зовнішніх факторів. Для обробки насіння використовується прилипач, що безкоштовно постачається в комплекті з препаратом. ЗАСТЕРЕЖЕННЯ: За можливості необхідно зменшити негативну дію агрохімікатів на взаємодію рослин з бактеріями. Здорове насіння можна не протруювати, а при необхідності використовувати фунгіциди біологічного походження (Біополіцид) або малотоксичні хімічні (Фундазол, Вітавакс-200ФФ, Байтан, Барвістін). Протруєння слід проводити завчасно (7-10 діб). Також, за умови використання хімічних фунгіцидів, рекомендовано збільшити дозу Ризобофіту. Для того, щоб досягти максимально можливого зниження токсичної дії гербіцидів, таких як Трефлан і Дуал, їх рекомендовано вносити в ґрунт за 7-10 діб до посіву. Гербіциди на основі ацетохлору (Харнес, Трофі) краще взагалі не використовувати через їх високу токсичну дію на бульбочкові бактерії.